Onderwijsminister Paul op bezoek bij Kindcentrum SPEEL en LEER

Mariëlle Paul, demissionair Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bezocht vandaag Kindcentrum SPEEL en LEER in Veenhuizen in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Direct bij binnenkomst mochten Huub (groep 5), Ymre (groep 6) en Marlente (groep 7) als afvaardiging van de leerlingenraad hun mooie kindcentrum aan de minister laten zien. Deze rondleiding eindigde op het leerplein, waar alle kinderen van SPEEL en LEER zich inmiddels hadden verzameld om het schoollied te zingen ter ere van het hoge bezoek.

Daarna mochten een paar kinderen vragen stellen. Zoals Amaya uit groep 1: “Wat moet je doen als minister van onderwijs?” Daar had de minister een duidelijk antwoord op: “Ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland sterk onderwijs krijgen en dat er genoeg goede meesters en juffen zijn om dat te doen. Want alle kinderen moeten de mogelijkheid hebben om het beste uit zichzelf te halen.”  Queenie uit groep 7 vroeg hoe de minister op het idee is gekomen om onderwijsminister te worden. Dat had ze zelf vooraf ook niet gedacht toen ze in 2021 begon als Tweede Kamerlid. Maar in de politiek gebeurt er soms van alles en dan kan het gebeuren dat je op een dag wordt gevraagd om minister te worden.

Ter afsluiting las de minister voor aan de kleuters van SPEEL en LEER uit het boek ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. De kinderen lagen of zaten lekker in het leesnet van SPEEL en LEER; de minister zat op de rand en wist de kinderen elke minuut te boeien met het verhaal. Het was mooi om te zien hoe minister Paul écht contact maakte met de kinderen. Ook was ze heel geïnteresseerd in de medewerkers van het Kindcentrum.

Bestuurder Aldert Hoksbergen en directrice Aukje Oldekamp hebben hun ideeën aan de minister mee kunnen geven over de kansen die zij zien om het onderwijs en dan vooral de basisvaardigheden te verbeteren. Het gesprek ging over de voorwaarden die nodig zijn om alle kansen en mogelijkheden te kunnen benutten. Aukje Oldekamp: “Dit was een hele bijzondere ervaring voor de kinderen en het team!”