Bestuursvoorzitter Albert Velthuis neemt afscheid bij CKC Drenthe

Na een werkzaam leven van ruim 42 jaar voor het christelijk onderwijs in Drenthe, nam Albert Velthuis gisteren afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van CKC Drenthe. Hij gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.

Afscheidssymposium over ‘de kracht van integrale samenwerking’
Ter gelegenheid van zijn afscheid organiseerde CKC Drenthe afgelopen donderdag een minisymposium met als thema ‘de kracht van integrale samenwerking’. Maaike Zunderdorp, directeur en senior adviseur bij Zunderdorp Beleidsadvies en Loes Ypma, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) gaven elk een korte presentatie over dit thema. Daarnaast waren er speeches van o.a. collega CKC Drenthe bestuurder Bianca Poede. Velthuis zelf sloot de bijeenkomst in De Nieuwe Kolk af met lovende woorden over ‘zijn CKC’.  

Hoe het allemaal begon
Op 1 augustus 1979 startte Velthuis als leerkracht op de Anne de Vriesschool. Na zes jaar fulltime voor de klas te hebben gestaan, kwam in 1985 een directievacature vrij op de Prins Willem Alexanderschool in Assen. In 1997 kwam er een landelijke discussie op gang over bestuurlijke schaalvergroting. Hierin kreeg Velthuis een rol, samen met Bert Huizing (toenmalig voorzitter van het PCBO Assen). Samen met de schoolbesturen van Beilen, Westerbork, Hijken-Drijber, Gieten en Een werd een fusie voorbereid. Ook begonnen de gesprekken over de vorming van een bovenschools management.

Het ontstaan van COG Drenthe
Velthuis ging ‘bovenschools’ in 1999 toen de nieuwe organisatie COG Drenthe haar beslag kreeg. Na een formele sollicitatieprocedure mocht hij aan de slag als interim bovenschools manager, later als voorzitter van de centrale directie. COG Drenthe was destijds nog een kleine organisatie. Het bovenschoolse team startte in twee kamers van de OCNV aan de Groningerstraat in Assen. Een mooie tijd, waarin veel pionierswerk gedaan moest worden.

Het op één na grootste schoolbestuur van Noord-Nederland
De organisatie is sinds die tijd enorm gegroeid. Na de start van kinderopvang in 2015 en de fusie tussen COG Drenthe en CONOD tot CKC Drenthe in 2017 telt de organisatie inmiddels 30 kindcentra met in totaal bijna 800 medewerkers. Het bestuursbureau aan de Groningerstraat én het gebouw van de buren worden tegenwoordig gebruikt om de twee bestuurders, de vier afdelingsdirecteuren en veertig medewerkers te huisvesten. Daarmee is CKC Drenthe tegenwoordig het op één na grootste schoolbestuur van Noord-Nederland.

‘’We doen het samen voor de kinderen’’
Albert Velthuis is van onschatbare waarde geweest bij de totstandkoming en de groei van CKC Drenthe. De organisatie is hem dankbaar voor alles wat hij voor het christelijk onderwijs, de kinderopvang en onze medewerkers heeft betekent. Velthuis zelf kijkt tevreden terug op zijn tijd als bestuurder: ‘’ Alle jaren heb ik mogen meewerken aan de ontwikkeling van CKC Drenthe. Ja, meewerken. Immers, we doen het samen voor de kinderen en voor de groei van onze professionele organisatie. In al deze jaren heb ik in vertrouwen kunnen en mogen werken. Laagdrempelig mijn bijdrage willen geven aan de regio. Het is in Drenthe nog steeds elkaar kennen, elkaar iets gunnen en vertrouwen hebben in elkaar. Met deze kenmerken en met de waarden van onze christelijke organisatie is het dankbaar werken. Ik ben er trots op dat ik ruim 42 van de 161 jaar – de eerste christelijke lagere school startte in 1860 – een bijdrage heb mogen leveren’